Tips

PEMBAYARAN ZAKAT FITRAH SECARA ONLINE

PENGENALAN TENTANG ZAKAT Mengeluarkan zakat merupakan kewajiban seorang Muslim dimana ia merupakan sebahagian daripada 5 Rukun Islam yang menjadi pegangan penganut agama Islam. Zakat berfungsi sebagai pembersih jiwa dan harta serta berperanan untuk membantu golongan yang layak menerimanya sebagai contoh golongan asnaf. Dalil tentang zakat Allah telah berfirman dalam Surah Al Baqarah ayat 110 “Dan […]

Tips

PERNIAGAAN PERLUKAN SSM

KENAPA PELU ADA SSM? Kita sebagai peniaga kecil-kecilan perlu buat lesen perniagaan tak kira dari jenis apa pun perniagaan yang di lakukan, kenapa kita perlu buat SSM? Kalau kita tiada lesen untuk sesuatu perniagaan pihak bank akan call kita apabila dah banyak duit jualan keluar masuk dalam account peribadi. Bila pihak bank call kita mereka […]

Tips

KORANG NAK JADI RIDER DELIVERY?

Kerja sebagai rider delivery tak hina tapi bukan lah perkara mudah seperti yang disangkakan. Ada yang anggap orang yang berkerja sebagai rider macam kita ni “Kuli batak”. Tapi cuba kita perhatikan berapa ramai yang bertugas sebagai seorang rider untuk menampung kehidupan seharian. Kerana sekarang bukan lah zaman seperti dulu kala zaman sekarang ni semuanya memerlukan […]

Tips

5 LANGKAH JADI RIDER BERJAYA & BERGAYA

Bagaimana kita ingin menjadi seorang rider yang bergaya dan berjaya? Dalam post ini kami akan menerangkan bagaimana caranya korang untuk menjadi seorang rider yang bergaya dan berjaya. IKUTI 5 LANGKAH DI BAWAH 1. KEMAS Untuk memastikan korang jadi seorang rider yang bergaya dan berjaya ialah pakaian korang kena kemas. 2. PENJAGAAN DIRI Selain daripada pakaian, […]