BLOG

Viral

144 BEKAS KUIH RAYA HANCUR

Baru-baru ini VIRAL salah seorang peniaga meluahkan rasa kecewa apabila bekas kuih raya customernya hancur, beliau meluahkan rasa kecewanya di laman sosial twitter. Itulah pengalaman buruk yang di lalui oleh seorang peniaga tersebut, apabila di lihat dari sudut yang berbeza sebenarnya kita tak boleh 100% kepada pihak kurier juga. TAK JUJUR DAN AMANAH Tapi hairan […]

Viral

SUNGGUH BIADAPNYA KAMU

Sudah hampir dua bulan kita diminta untuk berkurung di rumah akibat penularan wabak Covid-19. Justeru itu, khidmat penghantar makanan amat diperlukan kerana orang ramai gusar untuk keluar mencari makanan kerana takut dijangkiti wabak tersebut. Oleh sebab pertambahan pesanan, perkhidmatan mereka sedikit lewat ditambah pula dengan keadaan cuaca yang tidak mengizinkan. Namun, masih ada insan yang […]

Dunia

SHARNAAZ AHMAD DI CHARGE KOS DELIVERY SEHINGGA RM17 JARAK TAK SAMPAI 5KM

Baru-baru ini pelakon Sharnaaz Ahmad sangat terkejut apabila terpaksa membayar kos penghantaran sebanyak RM17 dari Taman Tun Dr Ismail (TTDI) ke Mont Kiara yang jaraknya tidak sampai 5KM. Sharnaaz atau nama sebenar Sharnaaz Ahmad Basir Ahmad, 35, berkata dalam video yang dimuatnaik dalam youtube bahawa dia tidak berniat untuk mempertikaikan perkara sebegitu dan beliau hanya […]

Dunia

KISAH RIDER BUNGKUSIT

BEG DELIVERY SAIZ 23LITER Dengan berbekalkan sebuah beg delivery bersaiz 23Liter seorang rider menjalankan tugas seperti biasa, dalam aplikasi, rider tersebut menerima satu job daripada customer dimana perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 Jam untuk sampai ke destinasi penghantaran. Rider pun menerima job tersebut tanpa banyak bicara, selepas rider accept job tersebut rider pun terus […]

Dunia

DALAM MASA 12 JAM, PDRM MENERIMA 300.000 PERMOHONAN BERGERAK DARI INDIVIDU DAFTAR DALAM APLIKASI GERAK MALAYSIA

HANYA DALAM MASA 12 JAM Hanya dalam masa 12 jam, pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerima kira-kira 300.000 permohonan permit pergerakan antara negeri dibawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) melalui Aplikasi Gerak Malaysia. Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman Datuk Huzir Mohamed berkata, daripada jumlah tersebut 100.000 individu yang dikampung susulan pengisyhtiharan PKP telah memohon […]

Tips

PEMBAYARAN ZAKAT FITRAH SECARA ONLINE

PENGENALAN TENTANG ZAKAT Mengeluarkan zakat merupakan kewajiban seorang Muslim dimana ia merupakan sebahagian daripada 5 Rukun Islam yang menjadi pegangan penganut agama Islam. Zakat berfungsi sebagai pembersih jiwa dan harta serta berperanan untuk membantu golongan yang layak menerimanya sebagai contoh golongan asnaf. Dalil tentang zakat Allah telah berfirman dalam Surah Al Baqarah ayat 110 “Dan […]

Dunia

OPERASI RUNNER PERSENDIRIAN DI WAKTU PKP

PERKHIDMATAN RUNNER Perkhidmatan penghantaran melalui kenderaan persendirian atau lebih mesra dikenali sebagai “runner” dikalangan masyarakat baik melalui aplikasi mahupun persendirian telah menjadi antara sektor utama di zaman ini berikutan teknologi yang semakin canggih serta situasi masyarakat yang semakin sibuk dengan urusan seharian di zaman moden ini. Selain dari itu ditambah dengan serangan wabak Covid-19 yang […]

Dunia

USTAZ EBIT LIEW TERPAKSA HENTIKAN SUMBANGAN ATAS NASIHAT BUKIT AMAN

Sebelum ini kita pasti dapat berita terkini daripada seorang hamba Allah yang membantu memberikan bantuan kepada golongan asnaf dan juga kepada frontline, beliau tak pernah hiraukan kepenatan yang di lalui beliau sanggup berhabis duit demi membantu keluarga yang serba kekurangan dan juga frontliner yang sedang bertugas. Menurut sumber daripada facebook ustaz ebit liew kini beliau […]

Dunia

PKP DISAMBUNG LAGI SEHINGGA 12 MEI

Sehubungan itu, saya ingin mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan yang dijangka berakhir pada 28 April 2020 akan dilanjutkan untuk tempoh dua minggu lagi, iaitu sehingga 12 Mei 2020.” MUNGKIN TAK DAPAT RAYA DI KAMPUNG Hari ini adalah hari pertama kita menyambut bulan ramadhan yang mulia, seperti yang kita tahu bahawa perintah kawalan pergerakan telah dilanjutkan sehingga […]

Bisnes

NO PENDAFTARAN BARU SSM

Pada tarikh 11/10/2019 Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) telah melancarkan format baharu no pendaftaran untuk entiti perniagaan yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Pelancaran baharu ini kami dapat tahu apabila kami memperbaharui SSM kami pada bulan 2 hari tu. CONTOH NO PERDAFTARAN BARU SSM Diatas ini adalah contoh gambar rajah menunjukkan no pendaftaran baharu yang […]

Dunia

NAK TURUN BAGI BANTUAN ATAU NAK TAYANG KERETA

Sejak akhir-akhir ini bermacam-macam post yang muncul apabila ada seorang hamba Allah turun memberikan bantuan kepada keluarga dan asnaf yang kurang berkemampuan. Ada sahaja yang tak puas hati dan ada sahaja kecaman yang diberikan kepada hamba Allah tersebut. ADA PAGE YANG TAK PUAS HATI Baru-baru ini ada sebuah page buat satu post yang mendatangkan kemarahan […]

Tips

PERNIAGAAN PERLUKAN SSM

KENAPA PELU ADA SSM? Kita sebagai peniaga kecil-kecilan perlu buat lesen perniagaan tak kira dari jenis apa pun perniagaan yang di lakukan, kenapa kita perlu buat SSM? Kalau kita tiada lesen untuk sesuatu perniagaan pihak bank akan call kita apabila dah banyak duit jualan keluar masuk dalam account peribadi. Bila pihak bank call kita mereka […]

Dunia

RAMADHAN BAKAL TIBA

RAMADHAN LAGI 3 HARI Seperti yang kita tahu bahawa ramadhan bakal menjelang tak lama lagi. Adakah kita sudah bersedia untuk menyambut bulan ramadhan ketika waktu PKP ini? Adakah anda sudah buat persiapan untuk menyambut bulan ramadhan nanti? Seperti persiapan untuk juadah berbuka, seperti yang kita sedia maklum bahawa bazaar ramadhan pada tahun ini tidak dibenarkan […]

Dunia

KERANA PKP PERNIKAHAN DIJALANKAN SECARA ONLINE

PERNIKAHAN ONLINE PERTAMA DI MALAYSIA Seperti yang kita tahu banyak majlis pernikahan terpaksa di tangguhkan oleh pasangan mempelai kerana PKP Pernikahan secara online pertama di malaysia, secara tak langsung ia memudahkan pasangan mempelai untuk mendirikan rumah tangga. Semalam Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) telah melaksanakan satu Majlis Akad Nikah satu pasangan mempelai secara dalam […]

Viral

SANGGUP TIPU PIHAK BERKUASA

Baru-baru ini VIRAL di media sosial 1 keluarga yang menipu pihak berkuasa demi kepentingan diri sendiri. Kisah mereka menjadi viral kerana mereka upload di media sosial “Alhamdulillah, dah selamat sampai kl”. Kenapa sanggup tipu pihak berkuasa demi kepentingan diri sendiri. Langsung tak fikirkan apa akibatnya bila menipu pihak berkuasa, kan kerajaan dah pesan duduk rumah […]

Review

KAUNSELOR BERDEDIKASI

ATIQAH JANI   Sebut saja nama atiqah jani atau lebih di kenali sebagai AJ pasti ramai yang terpesona apabila mendengar namanya. Macam mana tak terpesona bukan sahaja dari penampilan tapi cara percakapan sudah buat kita jatuh hati. Atiqah jani adalah seorang kaunselor yang sangat berdedikasi dan selalu memberi kata-kata motivasi kepada sesiapa yang mempunyai masalah. […]

Viral

UNTUNG TAK MAKAN PASIR

VIRAL MAKANAN TAK SEDAP Baru-baru ini telah VIRAL di media sosial di sebabkan salah seorang mahasiswa upload gambar makanan yang di berikan secara percuma kepada mereka tak berapa sedap. Kita tahu tak semua pelajar universiti yang di benarkan pulang ke rumah masing-masing dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Ini kerana terdapat beberapa faktor yang tidak mengizinkan […]

Dunia

COVID-19 MENYERANG DUNIA

TARIKH 18/3/2020 Perdana menteri telah umumkan PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP) agar semuanya kembali normal seperti biasa dan setiap keluarga hanya seorang sahaja di benarkan untuk membeli barang keperluan. Apabila perintah tersebut telah diumumkan oleh perdana menteri semua perniagaan dihentikan buat sementara waktu. Tak kira jenis apa perniagaan pun dari peniaga kecil hingga ke peniaga besar […]

Review

HOSTING PALING JIMAT DAN PADU

Kami nak REVIEW satu syarikat bumiputera yang operasi kat kulim. Review kali ini tentang satu web hosting paling jimat, padu dan sangat userfriendly bagi kami. Kerana ia mempunyai ciri-ciri yang kami cari selama ini. Kerana kami sedang cari satu web hosting yang paling jimat, padu dan userfriendly untuk kami. Masa kami tengah buat ‘research’ kat […]

Tips

KORANG NAK JADI RIDER DELIVERY?

Kerja sebagai rider delivery tak hina tapi bukan lah perkara mudah seperti yang disangkakan. Ada yang anggap orang yang berkerja sebagai rider macam kita ni “Kuli batak”. Tapi cuba kita perhatikan berapa ramai yang bertugas sebagai seorang rider untuk menampung kehidupan seharian. Kerana sekarang bukan lah zaman seperti dulu kala zaman sekarang ni semuanya memerlukan […]